Beskæftigelse til hovedet
Når man tænker på, at en hest er skabt til at æde mindst 12 timer i døgnet, og allerhelst 16-18 timer, så er det ikke kun de fysiske i tilstande i kroppen, der er afhængige af stråene. Det har også en betydning for hestens psyke.
Ødelagte grimer, iturevne dækkener og tabte sko er oftest resultatet af et par hestes lidt for kedelige timer på folden. Et resultat, som langt hen ad vejen kan undgås, hvis hestene i stedet holdes beskæftiget ved at æde. Jo mere man kan sprede tildelingen af stråfoder ud over dagen, jo bedre er det både for hestens mave og for dens hoved.
Strå er ikke bare strå
Og hvilket stråfoder er så det bedste at give hestene på folden? Strå er jo som bekendt ikke bare strå, og fordi hver type har sine fordele og ulemper, er det meget forskelligt, hvad vi vælger at fodre med. Som med så meget andet, der har med heste at gøre, er valget af grovfoder lidt af en videnskab. Ja, det nærmer sig næsten en hel religion – hvor nogle sværger til den ene type stråfoder, sværger andre til en anden.
Wrap er som regel det mest energi- og næringsfyldte af slagsen. Det skyldes, at det bliver pakket ind, imens det endnu er fugtigt. Indpakningen gør det nemt at opbevare, fordi det kan stå udendørs. Til gengæld er det dyrt, og så har det en relativt kort holdbarhed, særligt når pakningen er brudt.
Hø kan holde sig længere, fordi det er tørt. Det giver det også et lidt lavere næringsindhold. Derudover kræver høet at stå tørt, hvilket sætter krav til pladsen i stalden, en lade eller en anden form for overdækning.
Frøgræs og halm er i manges øjne slet ikke egnet som hestefoder. Vi kan da også hurtigt blive enige om, at det i hvert fald aldrig bør bruges som den primære foderkilde. Nogle vælger at benytte sig af det, fordi det giver tyggetid uden at give ret meget energi. Står det til vores eksperter, findes der dog en løsning som er langt bedre end det – og den løsning handler om tørt hø og wrap.
Når behovene er forskellige
Det giver sig selv, at en lille, rund shetlandspony ikke kan tåle den samme mængde energi som en stor, ilter varmblodshest. Så hvad gør man, hvis de går på fold sammen? Man giver dem et grovfoder med så lavt sukker- og proteinindhold som muligt. Det findes der i godt, tørt hø eler wrap.
Det forklarer Karl-Erik, der har over 25 års erfaring i at producere kvalitetsstråfoder hos Tronagergaard Straw. Fordi tørt stråfoder egner sig til et hestehold med forskellige behov, er efterspørgslen på det stort, fortæller han.